22 jan 2012

Parketta csiszolás-lakkozás vagy parketta csere?

Jó tanácsok, Portfólió Parketta csiszolás-lakkozás vagy parketta csere? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

 

Elgondolkodtató, hogy a régi megkopott fa parkettát kidobjuk, vagy felújítsuk.

Legtöbb esetben a parketta csiszolható, lakkozható, de…a  parketta állapota határozza meg, hogy felújítható-e vagy sem.

 

felujitando_parketta_parkett_parkettas_parkeazas_felujitas_atrakas_csiszolas_lakkozas

Felújítandó parketta

Amennyiben a régi szegezett parkettánk már többször volt csiszolva, meg kell győződnünk, hogy a csiszolás után megfelelő vastagságú marad-e a koptató réteg. Amennyiben nincs elég vastag a parketta, előfordulhat, hogy csiszolást követően a szerkezete annyira elgyengül, hogy a hosszanti nútos oldalán szétreped, lehasad. Ebben az esetben nem javasolt a csiszolás-lakkozás, ilyenkor célszerűbb a parketta cseréje.

 

 

Ragasztott parketta esetén is találkozhatunk olyan problémákkal, amikor nem ajánlott az egyszerű csiszolás-lakkozás. A régi ” Bonobit”-ba ragasztott parketta -mint később kiderült-, nem egy hosszú távú, tartós ragasztást biztosít. Jó pár éve a gyártó cég, levette a parketta ragasztást, az eredetileg szigetelésre gyártott „Bonobit”alkalmazási területéről. Ez az anyag sajnos 6-8 év alatt annyira kiszárad, kikristályosodik, hogy  szinte az egész parketta elválik az aljzatbetonról. A korábban ragasztónak nevezett „Bonobitot” pedig, viszonylag könnyű módon, por alakban fel lehet söpörni a parketta alól. Ebben az esetben javasolt a parketta átrakása (erről majd a későbbiekben írunk).

 

 

Találkoztunk rengeteg olyan esettel, hogy a felvált parkettát újra csiszolták, lakkozták és a hőmérséklet, valamint a levegő relatív páratartalom változása miatt a parketta összeszáradt. Ez azt eredményezi, hogy a lakk összeragasztja a parkettákat egymáshoz, és néhány helyen a parketták között nagy, néhol akár 5-6mm-es hézagok keletkezhetnek, ezeket mi „rianásnak” nevezzük.

 

ragasztott_csaphornyos_parketta_osszeszaradt_hezagos_nagy_fuga_hezag_rianas_csiszolas_lakkozas_hezagtomites_reibolas_

Csaphornyos parketta összeszáradt és egy “rianás” keletkezett

 

Előfordulhat, hogy korábban lerakott szalag parketta szintén csiszolásra vár. Ekkor csak azt kell megnézni, hogy a lamellák nincsenek-e felvállva. A nagyon hullámos szalag parkettát sem célszerű csiszolni, mert a vékony koptató réteg, nagyon könnyen elcsiszolható és előbukkan a fenyőfa hordozóréteg.

A felújítást célszerű szakemberrel végeztetni. Igaz… hogy ez költségesebb, de hosszútávon, sokkal gazdaságosabb, nem beszélve az esztétikáról. Csiszolási hibákról is ejtünk később egy pár szót.

 

 

csikos_csiszolas_csiszolasi_hibak_rossz_munka

Csiszolási hiba

 

 

Köszönjük, hogy jártak oldalunkon…

Comments are closed.