12 ápr 2012

Parketta lerakás garanciával!

Jó tanácsok, Portfólió Parketta lerakás garanciával! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

 

Tömör tölgy ( eiche ) csaphornyos parketta

 

 

Tömör csaphornyos parketta

Manapság nem mondható olcsó burkolatnak a fa parketta.

Nem elég, hogy drágán megvásároljuk a parkettát, még rengeteg költség várható, mire parkettánk teljesen elkészül.

Mielőtt bármit tennénk, tájékozódnunk kell, hogy a legmegfelelőbb fa parkettát vásároljuk meg. Figyelembe kell venni például, hogy milyen vastag parketta fér el, vagy milyen színek jöhetnek szóba, esetleg van-e padlófűtés, stb. A legegyszerűbb és legbiztosabb megoldás, elmenni több parkettakereskedésbe, ahol valószínű, hogy készséggel segítenek a felmerült kérdések megválaszolásában. A vásárlás előtt esetleg a parkettás véleményét is érdemes meghallgatni, hogy az általunk kiválasztott parketta, lerakható-e a  kérdéses helyre.

 

 

Parketta lerakás megkezdése előtt, célszerű ellenőrizni az aljzatbeton nedvességtartalmát és a minőségét. A beton maradék nedvességet, csak műszeres méréssel tudhatjuk meg pontosan.Ezt a műszert bérelhetjük, vagy egy parkettás szakember segítségét kérhetjük, amely így, vagy úgy, de rögtön egy minimális költséget jelent. A minőség ellenőrzéséhez elegendő egy vízmérték (legalább 1,5 m-es) és egy keményebb fém tárgy (pl. egy véső) . A vízmértékkel meggyőződhetünk arról, hogy a kőműves mennyire húzta egyenesre az aljzatbetont. A betonon a fém segítségével, úgynevezett karcpróbát végezhetünk, ami megmutatja, hogy mennyire szilárd a felület. Amennyiben a nedvesség mérést a parkettázó mesterre bízzuk, biztosak lehetünk abban, hogy a minőség ellenőrzés is megtörténik egyben. Ekkor derülhet ki, hogy szükséges-e egy aljzatkiegyenlítés. Sajnos ez újabb költséget jelenthet és a parketta lerakás még el sem kezdődött. Amennyiben kiegyenlítésre van szükség, nagyon oda kell figyelni, hiszen rengeteg tényező befolyásolja, hogy milyen aljzatkiegyenlítőt vásároljunk. Ésszerű attól a parkettástól véleményt kérni, akitől a parketta lerakást megrendeljük, vagy esetleg a parketta kereskedőtől, ahol a fa parkettát megvásároltuk. Szintén célszerű a parkettásra bízni az aljzat kiegyenlítését is, mivel a szakember tudja elkészíteni, a parkettázáshoz a legmegfelelőbb felületet. Ez megint egy kis kiadással jár, mivel munkadíjat is kell fizetni.

 

 

Most már van egy fogadóképes aljzatunk, és jöhetnek a parketta lerakáshoz szükséges segédanyagok.

 

parketta_szerkezete_parkettas_faparketta_fa

Kétrétegű parketta gyártási folyamat közben

A parketta mérete és típusa, valamint az anyaga (fafaj) határozza meg, hogy milyen ragasztót használhatunk a parketta lerakás során.  A vásárlásakor ki kell kérni az eladó véleményét, hogy ő melyik ragasztót javasolja a kiválasztott  parkettához, de nem minden esetben kell rögtön megvásárolni, hisz a parkettázó szakemberrel is érdemes egyeztetni. A ragasztók ára is egy kisebb tételtől, akár a csillagokig felmehet, nem beszélve a parketta lerakás munkadíjáról, ami szintén parkettásonként változó. Nem minden esetben az olcsó parkettás a legolcsóbb parkettás! Amennyiben valahol látunk egy szépen elkészített parkettát, kérdezzük meg, hogy ki volt a parkettás mester és  célszerű elkérni az elérhetőségét. Természetesen mivel a parkettázás is egy összetett szakma, minden szakember más-más minőséget produkál.

 

tolgy_parketta_ketretegu_lerakas_csiszolas_lakkozas_parkettas_parkettazas

Tölgy kétrétegű parketta lerakás közben

Kérdéses továbbá, hogy felületkezelt parkettát vásárolunk, vagy hogy igényel-e utólagos felületkezelést.

 

 

Felületkezelt parketta esetében már csak a tisztításra és ápolásra kell figyelmet fordítani. Amennyiben kezeletlen felületű a parkettánk, több választási lehetőségünk is van arra, hogy milyen védőréteggel szeretnénk ellátni azt. Ilyenkor szükséges a lerakott parkettát a helyszínen csiszolni. A csiszolás is több fázisból áll. Egyes parkettások háromszori csiszolással lerendezik a megmunkálást, ebben az esetben a lakk, vagy az olaj alatt látszódhatnak a csiszolópapír által hagyott apró karcok, csíkok. Manapság már a legtöbb parkettás rendelkezik  egy -úgynevezett- egytárcsás csiszológéppel. Ezzel az eszközzel módunkban áll szinte teljesen eltüntetni a szalagos csiszológépek nyomát és így tudunk egy sokkal finomabb felületet készíteni a parketta felületkezelése előtt. Extra igények esetén, lehetőség van egy  háromtárcsás finom megmunkáló géppel befejezni a csiszolást.

 

ipari_parketta_diagolal_atlosan_lerakva_egyesevel

Ipari parketta egyesével lerakva, diagonál mintában, csiszolás közben

 

Miután elértük a megfelelő minőségű csiszolást, jöhet a felületkezelés.

 

tolgy_parketta_halszalka_minta_leakas_csiszolas_lakkozas

Tölgy parketta fényes lakk, frissen lakkozva

 

 

 

 

 

El kell döntenünk, hogy lakkozni, vagy olajozni szeretnénk a parkettánkat, vagy esetleg mindkettőt… Lakkozásból is rengeteg variáció van. Lakkozhatunk oldószeres vagy vizes lakkal, egykomponensű vagy kétkomponensű lakkal, fényes, selyemfényű, matt vagy esetleg extra matt lakkal. Tehát rengeteg variáció létezik, minőségben is és természetesen árban is. Manapság egyre divatosabb az olajozás, vagy viaszolás, vagy esetleg a kettő együtt, sőt létezik olyan rendszer, ahol olajra lehet lakkozni… csak a a fantáziánk szab határt. Amikor a parkettás felviszi az utolsó réteget a felületkezelő anyagból, megkönnyebbülhetünk, hogy nincs több költség.

 

 

De még nincs vége…

 

 

A gondosan kiválasztott és a parkettás által gondosan elkészített parkettánk csak akkor lesz hosszútávon szép és ápolt, ha a rohanó mindennapok alatt is figyelünk rá és megóvjuk azt. A tisztító és ápolószer kiválasztásában is kérjük ki a parkettás mester, vagy a szakkereskedés eladójának véleményét. Célszerű a parkettát a görgős széktől is megóvni, rövidtávon a görgők cseréje is segíthet, de hosszútávon a székalátét a  javasolt.

 

 

Reméljük, segíthettünk…

Comments are closed.