22 nov 2015

Csiszoltassuk fel a parkettát, vagy rakjunk rá inkább laminált padlót?

Portfólió Csiszoltassuk fel a parkettát, vagy rakjunk rá inkább laminált padlót? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
ipari_parketta_egyesevel_lerakva_szetszedve_diagonal_parkettazas_parkettas_

Ipari parketta szétszedve, szálanként lerakva, diagonál mintában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt években sokszor találkoztunk olyan megkereséssel, hogy szeretnék a régi kopott csaphornyos parkettát felújítani. A parketta csiszolás-lakkozás nem minden esetben mondható a lakásfelújítás során egy olcsó tételnek. Sőt… Elég tetemes összegre is rúghat. Ilyenkor szokott az ügyfél úgy dönteni, hogy inkább lerakat rá a festővel, a szomszéddal, vagy akár egy baráttal egy olcsóbb laminált padlót. Hisz’ már olyan szép, divatos színekben lehet kapni és még olcsóbb is…
Vegyünk egy példát.

 

 

„Kedvenc áruházunkban”, (xy fantázianévvel spékelt) bükk laminált padlót a csiszolás-lakkozás árának a töredékért, akár már 1300.-Ft-ért meg lehet venni. Természetesen az üzletben – ha hagyjuk magunkat – azért rá tudnak beszélni egy kicsit drágább és jobb minőségre is. Amennyiben mégis az olcsóbbat választjuk, az kevesebb, mint a fele a csiszolás, lakkozásnak… Megvesszük és örömmel visszük haza. Persze ez is költséggel jár, hiszen minimum egyszer, de inkább többször kell elmenni az üzletbe nézelődni, válogatni, majd hazaszállítani és köztudott, hogy az autóba tankolni kell. Ez akár 100.-Ft, vagy 150.-Ft is lehet egy négyzetméterre vetítve. Majd jönnek a járulékos költségek… Kell alá polifoam, amit már inkább csak habfóliának mondanék, hisz’ abból is az az olcsóbb és szinte minden kereskedés csak ilyet tart. Nem nagy tétel, szintén 100-150.-Ft. Esetleg még egy olcsóbb párazáró fóliát is alá lehet tenni, ugyanis sok esetben a gyártó csak így vállal garanciát. 30 és 100.-Ft közé tehető az ára, függ a fólia minőségétől és vastagságától. Kell venni még szín azonos lábazati lécet is, aminek (jelen „áruházunkban”) 450.-Ft métere. Ezt valamivel fel is kell ragasztani, rosszabb esetben szegelni, ami kb. 50.-Ft-ra dukál méterenként… Az ajtókhoz is illik egy burkoatváltó sínt tenni, ez is minimum 50.-Ft-ra osztható vissza négyzetméterenként. Így hozzávetőlegesen az anyag megvan potom 2100.-Ft-ból. Persze a festő sem rakja le ingyen a laminált padlót, ez 600-800.-Ft is lehet. Tehát megvan a szép padlóburkolatunk, minimum 2700.-Ft-ból. Papírból és műanyagból összepréselve. Szerencsére olcsóbb lett, mint a 2800-3000.-Ft-os csiszolás-lakkozás. Pár hónap múlva kiderül, hogy nem is annyira strapabíró a szép új laminált padlónk… Ráadásul még hidegebb is, mint a régi, kopott parkettánk volt. Úgy tűnhet, hogy feleslegesen kidobott pénz volt a fa parketta lecserélése Laminált padlóra.

 

 

Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy nem jó a laminált padló, hisz a drágább kategóriák tartósabbak és jobbak, hanem azt hangoztatnám, hogy nem kell a parkettával egy szintre tenni. Ez olyan, mintha fel kellene újítani a régi autónkat (egy kis lakatos munka, egy kis fényezés, esetleg egy kis futómű javítás), de inkább kivonatjuk a forgalomból és veszünk helyette egy új robogót… Szép, új, de mégsem egyenértékű a régi autónkkal.
A parketta, felújítatlanul is parketta. Felújítva pedig (mint a szlogenünk is mondja) lehet akár a lakásunk dísze is.

 

 

Mondjuk megszületik a döntés és a csiszolás lakkozást választjuk, hiszen a parketta az mégiscsak parketta.

 

 

Itt jöhet a következő probléma…

 

 

Sokalljuk a parkettás által adott árat a csiszolás-lakkozásra és keresgélni kezdünk egy olcsóbbat. A mai piacon nem is olyan nehéz olcsó szakit’ találni. Internet, helyi kisokos, vagy egy épp bedobott szórólap. Akár fele áron is!!! És tényleg. Természetesen vannak olcsóbb „szakemberek”, akik vállalnak mindenféle parkettázási munkákat, így a csiszolás-lakkozás sem jelent nekik gondot. A végeredmény lehet akár botrányos is.

 

 

Egy konkrét történetet osztok meg önökkel.

 

 

Egy leendő ügyfélnek ajánlott minket egy az ismerőse, akinek már dolgoztunk és aki nagyon meg volt elégedve a munkánkkal.  A kuncsaft megkeresett minket, hogy látta a munkánkat X Y-nál és szeretne ajánlatot kérni a parketta felújításra. A parketta megtekintése után elkészítettük az ajánlatunkat, majd elküldtük neki. Jelzett, hogy amint olyan stádiumba ér a felújítás, jelentkezni fog (kb. 2-3 hét), kvázi elfogadta az ajánlatot. Viszont az ügyfél nem jelentkezett több mint egy hónapig, ami azt sejtette, hogy mégsem velünk készítteti el a munkát. 4-5 hét elteltével felhívott és elnézést kért, hogy nem jelentkezett eddig, de a férje sokallotta az árat, ezért keresett egy olcsóbb parkettást, aki már el is készült a munkával.

elrontott_parketta_csiszolas_csiszolasi_hibak

Így néz ki, amikor nem szakember csiszol…

A kép csak illusztráció!

 

 

Viszont a minősége neki nem tetszik és szeretné, ha a frissen felújított parkettát újra felcsiszolnánk és lelakkoznánk olyanra, amilyet Ő az ismerősénél látott. Természetesen meg tudtuk oldani a problémát és az ügyfél megelégedve költözött be a felújított lakásba.

 

intarzia_parketta_minta_tolgy_csaphornyos_hagyomanyos_egyedi
Intarzia tölgy csaphornyos parketta

A kép csak illusztráció!

A történet pikantériája, hogy kb 5 évre rá felhívott az ügyfél, hogy sajnos akadt egy épületszerkezeti probléma és az egyik szobában komolyabb szakipari munkálatokat kell végezni. Szinte biztos, hogy ezek után újra kell csiszolni a parkettát is, melyet szintén egy az egyben kifizet a biztosító. A menet ugyanaz. Megtekintés, árajánlat, ajánlat elfogadva és hogy kb 2-3 hét múlva jelentkeznek. 3 hét elteltével kezdtem magamban mosolyogni, hisz ahogy a mondás tartja: “A történelem megismétli önmagát…” Hívott is a kedves ügyfél, hogy elnézést kér a megkésett jelentkezésért, de ismét elgondolkodtak azon, hogy keresnek egy olcsóbb parkettást. Viszont nem hagyta magát a férje által ismételten  rábeszélni a másik parkettásra, mert nem szeretne ugyanabba a csapdába esni. Így elkészítettük neki a munkát. Elszámolásnál örömmel konstatálta, hogy jól döntött, amikor minket választott.

 

 

Sajnos ez nem egyszeri eset! Nem véletlen a közmondás, hogy „Olcsó húsnak híg a leve”. Nem lehet kihozni egy jó munkát fél áron… Egy jó parkettás, aki nem az árak csökkentésével próbál ügyfeleket szerezni magának, az valószínű, hogy az anyagok közül sem a legolcsóbb, legsilányabb parkettalakkot használja a munkáihoz. Az anyagok nagyjából a vállalási ár felét teszik ki, ahogy az az ajánlatainkban tételesen is látható. Ezek után csak az lenne a kérdésem, hogy ki akar ingyen dolgozni, hogy az ügyfél megkapja a megfelelő minőségű anyagot és munkát? Csak és kizárólag az anyag kispórolásával, vagy nagyon olcsó, vagyis gyenge minőségű anyag használatával, valamint a munkára fordított idő lerövidítésével lehet ilyen áron dolgozni.

 

 

Itt megint példálóznék egy kicsit a robogóval.

 

 

Parketta lakk. Minden gyártónak van szuper minőségű lakkja, hisz a mai fejlett világban profi a vegyipar. Ez igen drága, mint tegyük fel egy Porsche az autók között. Ezért gyártanak a „középosztálynak” is egy-két lakkot, mint mondjuk egy VW, vagy egy Suzuki (azért már ezek között is van minőségi differencia)… Aztán a szegényebbekre is gondolnak, és gyártanak egy (igazából felesleges) gyenge minőségű és nagyon olcsó lakkot, mint például egy mopedautó, vagy egy robogó. A mopedautónak is van négy kereke, be lehet ülni, van teteje, legalább nem ázunk meg az esőben, de lassú, kényelmetlen, pöfög, hideg és nem hosszú utakra tervezték. Vagy épp egy robogó, ami lehet tökéletes, de nem egyenértékű egy autóval…. Ilyenek a nagyon olcsó lakkok is, nem hosszú távra tervezték… Nem kell minden esetben a „lakkok Porsche-ja”, elegendő a normál lakkok egyike. Egy megfelelő odafigyeléssel, megfelelő mennyiségű anyaggal elkészített csiszolás-lakkozás, hosszú-hosszú évekre lehet akár a „lakásunk dísze”. Persze, amennyiben vigyázunk rá és nem úgy bánunk vele, mint egy járólappal. Odafigyelünk, hogy mivel tisztítjuk, és hogy mivel ápoljuk…
Tehát, van egy pár variáció. Mindenki csak a saját pénztárcája alapján tud döntést hozni. Viszont koránt sem biztos, hogy az olcsóbb megoldás a jobb megoldás…

 

 

Parkett Team Kft

Comments are closed.